Hoe maak je zelf dip-dye kaarsen? Hoe kan je leuke neon dinerkaarsen DIY-en? Ik heb zelf deze hobby net ontdekt (ben echt helemaal into kaarsen maken de laatste weken), dus heb ik een erg leuke tutorial voor jullie gemaakt.
Zo kan je zelf heel erg leuk dip-dye kaarsen leren maken en het is echt ontzettend gezellig om te doen!
Zelf Dip-Dye kaarsen maken
Alles wat je nodig hebt, kan je in dit dip-dye kaarsen pakket vinden. Laten we ermee aan de slag gaan!
Wat heb je hiervoor nodig?
- witte dinerkaarsen (dit moeten specifieke kaarsen zijn, anders blijft de extra wax er niet aan hangen en passen ze niet in een leuke kandelaar)
- een oude kookpot om water in te koken
- 6 speciale glazen die geschikt zijn tegen hitte (pas hier echt mee op, niet alle glazen kunnen hiertegen en springen)
- gekleurde kaarsenwas (speciaal geschikt om te gaan dippen)
- gekookt water
- een kookvuur
Alles wat ik nodig heb, behalve de kookpot, zit in het online workshop pakket. Ontzettend handig!
Hoe maak je dip-dye kaarsen?
Stap 1: Kaarsenwas in de glazen
Eerst en vooral begin je met de gekleurde kaarsenwas in de glazen te doen. Daarna zet je de glazen in koud water in de kookpot.
Gebruik liefst van al geen kookpot die je erna nog voor voedsel wil gaan gebruiken: er komt sowieso wel een keer een druppel kaarsvet in het water terecht, en ik heb al gemerkt dat het niet zo gemakkelijk is om dat kaarsvet uit de pot te krijgen.
Stap 2: Was smelten
Zet het vuur aan op een redelijk laag vuurtje en zet de glazen in de met water gevulde kookpot. Het water moet ongeveer tot driekwart de hoogte van de glazen komen.
Laat het water (en de glazen met kaarsenwas) stilaan heet worden (het water mag niet koken!) en roer regelmatig met je stokje door de was: dit gaat het helpen om sneller te smelten.
Ik zou zeggen, reken toch wel gemakkelijk een halfuur voor de wax volledig gesmolten is. Ga ondertussen niets anders doen, je moét bij de smeltende was blijven!
Stap 3: Tijd om kaarsen te dippen
Alright, de kaarsenwas is eindelijk volledig gesmolten! Wat je nu eerst gaat doen, is kokend water gieten bij de kaarsenwas (bij in het glas, ja). Laat nog wel een klein randje over zodat je glas niet overloopt als je gaat dippen.
Hoe moet je kaarsen dippen? Ik heb zelf een beweging die ik zelf maak als ik bezig ben met de kaarsen te dippen: schud de druppels eraf én draai tegelijkertijd een beetje met de kaars.
Dit helpt je ontzettend om ervoor te zorgen dat er geen dikke druppels op je kaars komen.
Wil je graag een donkerdere kleur? Dip dan enkele keren, dat kan heus geen kwaad.
TIP: dip redelijk snel, anders krijg je een duidelijke lijn op je kaars. Volg de video in dit artikel en je weet gelijk hoe het moet!
Stap 4: droog de kaarsen
Goed nieuws, eigenlijk moeten je kaarsen amper drogen! Toch zeker als je hetzelfde pakket gebruikt als dat ik had. Zodra ik klaar was met het dippen van een kaars, kon ik de kaars al wegleggen omdat de wax helemaal opgedroogd was.
Geen gedoe dus met je kaarsen laten drogen op een waslijn ofzo, da’s gelukkig helemaal niet nodig. Heel fijn, zo kan je gewoon blijven dippen.
Let op de temperatuur van het water
Waar je wel goed op moet letten, is dat je was vloeibaar genoeg blijft voor tijdens het dippen. Laat ofwel je vuur op een heel laag pitje staan, of warm het tussendoor nog een keertje op.
Ik zeg het nog een keer heel duidelijk: het water mag niet koken.
Wat moet je zeker niet doen?
Ik heb enkele cowboyverhalen gelezen toen ik deze methode aan het onderzoeken was, ik geef je dus ook heel graag mee wat je vooral niét moet gaan doen:
- gebruik geen kleurpotloden of wasco’s om de kaarsen kleur te geven: dit brokkelt zo weer van je kaars af en brandt niet goed
- gebruik geen alcoholinkt: dit is erg ontvlambaar
- smelt geen andere kaarsen om, om de kaarsen te kunnen kleuren: dit is helemaal niet fel genoeg en je weet vaak niet waarvan de kaarsen gemaakt zijn
- zet nooit – jamais, never – een pan met kaarsvet direct op een kookvuur! Ik zie dit vaak op Youtube, maar dit mag je NIET doen: dit is een heel groot brandgevaar (ik ben zelf ooit zo dom geweest om dit ‘even snel’ zo te doen, met een pan die in de fik vloog, als gevolg)
- gebruik ook zeker geen koud water om de kaars ‘snel te laten drogen’, dit werkt niet… je kaars droogt – als je de goede materialen gebruikt – vanzelf. Het koude water kan er zelfs voor zorgen dat je een ongewild kristaleffect krijgt op je kaarsen en da’s zonde van je werk!
Ik wens je heel veel plezier met deze online workshop! Je koopt het kant-en-klare workshoppakket hier om gelijk te kunnen beginnen.