Wat vind jij niet fijn aan de was moeten doen? Je ontkomt er gewoon niet aan hè, en ik vind het zelf zo vervelend dat het iedere week, enkele keren per week weer terugkomt. The never ending laundry…
Maar goed, net daarom vind ik het belangrijk om zo efficiënt mogelijk de was te doen en ik geef je natuurlijk graag mijn tips mee!
Wist je trouwens dat het onderhoud van je favoriete kleding begint in de was? Echt! Door de was zo goed mogelijk te doen, kan je namelijk nog veel langer van je favoriete kleding genieten.
Vorige week deelde ik ook mijn tips over het wassen van nieuwe kleding, dit artikel borduurt nog wat verder op het wassen van al je kleding!
Was-hacks
Photo by PlanetCare on Unsplash
Gooi het dopje van je wasmiddel mee in de was
Bah, ik zie zo vaak dat niemand dit doet! Maar: als je een dop hebt die je iedere keer gebruikt om wasmiddel en wasverzachter te doseren, wordt ‘ie vaak heel erg vies en smerig.
Gooi dan ook iedere week dat dopje effe mee in de was (liefst die van 30° C) zodat het weer goed schoon kan worden.
Ook als je wasparfum gebruikt, moet je de dop regelmatig schoonmaken.
Sorteer je was anders
Hoe sorteer jij je was? Alleen og maar in gekleurde was en witte was? Dan wordt het dringend tijd om dat anders te gaan sorteren!
Het is belangrijk dat je vooral kijkt naar welke stoffen je wilt wassen. Alle synthetische stoffen moet je zeker apart houden, anders ‘stikt’ je gewone was veel te snel.
Lakens hou ik ook allemaal apart, net als ondergoed en sokken, die krijgen allemaal hun eigen was.
Gebruik azijn als wasverzachter
Als je graag een milieuvriendelijk alternatief wil als wasverzachter, is azijn ideaal. Het is een fabeltje dat je die typische azijngeur blijft ruiken.
Wel moet je oppassen dat je dit niet té veel gebruikt, dit kan namelijk slecht zijn voor je machine. Dit is trouwens een fantastisch middeltje tegen wasluis!
Gebruik azijn om je wasmachine te onderhouden
Ik vertelde het hierboven al, azijn is ideaal om je wasmachine goed te onderhouden.
Koop een was-ei
Dit is een van de allerbeste was-hacks die ik je kan geven: koop een was-ei en gebruik dat in de plaats van wasmiddel.
Je doet echt maandenlang met zo’n ei en je krijgt er altijd ook enkele hervullingen bij. Zo zijn wij nu al meer dan een jaar aan het doen met zo’n was-ei dat misschien 20 euro gekost heeft.
Niet alleen is dit écht een goedkope én ecologische manier van wassen, het is ook nog eens echt goed schoon.
Vroeger gebruikte ik al eens wasnootjes, maar ben daar mee moeten stoppen omdat ik een build-up van zeepresten kreeg in mijn wasmachine, die maar niet wegging (zelfs niet met azijn). Dan gebruik ik nu véél liever een was-ei.
Was je handdoeken apart
In je handdoeken kruipen veel bacteriën door onder andere vocht. Daarom is het heel belangrijk om je handdoeken regelmatig én goed heet te wassen.
De ene week stop ik ze eens in de kookwas (90°C), de andere week hou ik het op 60°C.
Maar, en dit is heel belangrijk, ik was ze zonder wasverzachter. Wij proberen hier thuis zo min mogelijk wasverzachter te gebruiken omdat ik daar al eens overgevoelig op kan reageren, maar ik mis het eigenlijk niet echt.
Wasmachinekasten: ergonomisch wassen
Nog iets wat ikzelf graag zou willen, maar onze berging is al helemaal ingericht… een waskast! Dankzij een wasmachine kast kan je de wasmachine veel hoger laten installeren en kan je al die extra ruimte gebruiken als extra opbergruimte.
Daarin kan je dan je flessen wasmiddel, wasverzachter en alles wat je nodig hebt, opbergen. Ideaal, toch?
Draai wassen zonder wasverzachter
Wasverzachter is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je wasmachine. Omdat wasverzachter erg basisch is, zorgt het al snel voor een build-up in je wasmachine.
Als je regelmatig wasverzachter gebruikt, is het zeker nodig om je wasmachine goed te onderhouden en tussendoor eens een lege machine te dragen op een kookwas of bijna-kookwas.
Spray je kleren met vodka
Heb je even écht geen tijd om je kleren te wassen en stinken ze? Dan moet je even je kleren besprayen met Vodka!
Ja, echt! Door het hoge alcoholpercentage worden de bacteriën die je op je kleding hebt zitten (en die dus ook mee de stank veroorzaken), gedood.
Kleine tip: koop de goedkoopste vodka die je maar kan vinden, met het hoogste alcoholpercentage.
Gebruik scheercrème als vlekverwijderaar
Deze tip hoorde ik onlangs en ik besloot hem ook eens te gaan proberen: als je een vlek hebt die je maar moeilijk kan verwijderen, is een scheercrème ideaal!
Breng wat van de scheercrème aan en laat het eerst eventjes intrekken voor je het kledingstuk in de was gooit.
Koop wasverzachter in bulk
Nog een tip waar wij hier thuis echt bij zweren: koop je wasverzachter in bulk!
Wij hebben nu echt een 15-liter pak wasverzachter van Ecover staan en daarmee hervullen we zelf iedere paar maanden onze kleinere flesjes om de was te doen.
Het spaart niet alleen veel geld uit, maar ook nog eens een héle hoop plastic flessen. Ideale tip voor Mei Plasticvrij, me dunkt!
Laat de was in de lucht drogen
Dit is een was-hack waar ik al jarenlang bij zweer: we laten al onze was aan de lucht drogen. Dat deed ik al toen ik nog op mijn appartement woonde (ik liet de was drogen op mijn slaapkamer terwijl het raam daar openstond om te verluchten), maar ook nu ik met mijn vriend samenwoon, hebben we onze logeerkamer die gebruikt wordt om de was te laten drogen.
Niet alleen veel beter voor je kleding zelf, maar ook goedkoper en goed voor het milieu.
Gebruik een speciale bh-houder om je lingerie te wassen
Ik heb een speciale bh-houder van mesh om lingerie te wassen, vooral bh’s en meer fragiele stofjes steek ik in die houder om te wassen.
De keren dat ik dat niet doe, krijg ik ze stuk terug uit de was… het is dus zeker de moeite waard!
Diegene die ik heb en al jaren gebruik, is er eentje van Brabantia, trouwens. Het is echt een goed idee om te investeren in eentje met een goede rits en eentje die ook zijn vorm goed blijft houden na alle wassen.
Stop je kleding in de diepvries
Deze tip of was-hack kan je een beetje vergelijken met die over de vodka: ideaal om je kleding een beetje extra langer mee te laten gaan voor je het wast.
Stop je kleding wel eerst even in een zak! Daarna kan je het in de diepvries steken om alle bacteriën (en dus stank) te doden.
Was kleding met de hand
Sommige kleding moet je met de hand wassen, zoals zijde en andere gevoelige stoffen. Ook sommige lingeriestukken was je beter met de hand!
Dompel nieuwe kleding onder in een azijnbad
Heb je net nieuwe kleren gekocht? Leuk! Om ervoor te zorgen dat je sommige kleuren echt niet gaan ‘bloeden’ in de was, dompel je best even je nieuwe kleren in een azijnbad (leng azijn aan met water) en fixeer op die manier de kleuren.
Daarna even in de was gooien en voilà, jouw kleren zullen hun kleuren echt veel langer behouden!
Maak je wasmachine schoon
Deze tip wordt heel vaak over het hoofd gezien, maar maak je wasmachine schoon! Dit doe ik iedere maand en ik vertel je graag de stappen die ik dan volg:
- Draai een kookwas met wat azijn
- Laat de wasmachine vanbinnen goed drogen
- Poets het rubber van je wasmachine
- Poets het glas van je wasmachine
- Ook het bakje waar je het wasmiddel en wasverzachter in doet, moet je echt goed schoonmaken (anders kan je last krijgen van zeepluis)
Wrijf vlekken in met babyshampoo
Heb je enkele vlekken die erg moeilijk zijn om uit kleding te krijgen? Behandel ze eerst met een beetje babyshampoo en laat het eventjes intrekken.
Na pakweg een halfuurtje of een uurtje gooi je het kledingstuk gewoon mee in de was.
Gele of groene zweetvlekken?
Wat moet je doen als je groene of gele zweetvlekken hebt in je kleding? Ik kreeg deze tip van mijn moeder: ik wrijf de vlekken eerst even in met wat afwasmiddel, omdat dat goed ontvet.
Daarna spoel ik het uit en doe ik het mee in de was.