Wat is het verschil tussen dameshorloges en mannenhorloges?
Dameshorloges of mannenhorloges, een horloge is eigenlijk een sieraad dat voor iedereen is. Toch zitten er verschillen in de modellen voor een horloge voor mannen en vrouwen.
Naast het feit dat mannen negen van de tien keer een bredere pols hebben zitten er nog meer verschillen in.
In dit artikel komen alle verschillen aanbod en wordt er informatie gedeeld over het maken van een keus en het zien van de verschillen.
Photo by Jenn Lopez on Unsplash
-
Grootte van de wijzerplaat
De wijzerplaat is altijd iets waar je naar moet kijken, je hebt verschillende soorten en maten. Of het nu gaat om een mannen of vrouwen horloge maakt niet heel veel uit. Je hebt zowel grote wijzerplaten voor een vrouwenhorloge als voor een mannenhorloge.
Om als voorbeeld te geven dan wordt een wijzerplaat van 36mm gezien als een grote wijzerplaat voor vrouwen.
Voor mannen wordt een grote wijzerplaat meestal 40mm. Hetzelfde geldt voor het feit als je een kleinere wijzerplaat wilt hebben. Voor mannen wordt het dan meestal rond de 36mm en voor vrouwen rond de 28mm.
Photo by Annegret Kammer on Unsplash
Je ziet dus al dat een grote wijzerplaat voor vrouwen, een kleine wijzerplaat voor mannen is. Het verschil in de grote van een wijzerplaat is dus zeker al een ding.
Ook de opmaak van een wijzerplaat verschilt tussen man en vrouw. Een vrouwelijk horloge is vaak wat gedetailleerder, er zitten misschien wat meer toeters en bellen aan. Een mannen horloge daarentegen is wat zakelijker en minimalistischer gemaakt.
Het draait hier echt alleen om de functionaliteit. Toeters en bellen zul je dus zeker niet vaak tegen komen bij een mannenhorloge.
Natuurlijk zijn er ook horloges voor vrouwen die wat minimalistischer en zakelijker gemaakt zijn, maar toch zit daar bijna altijd nog wat sierlijks in. Een klein glittertje, diamantjes, of een stukje tekst.
-
Gebruikte materialen
Horloges voor een vrouw zijn vaak iets wat lichter dan die voor een man. Eén van de redenen hiervan is dat vrouwen vaak nog meer sieraden of andere dingen om hun polsen hebben hangen.
Het gewicht wordt dan automatisch al een stukje zwaarder. Daarnaast is de wijzerplaat van een mannenhorloge dus vaak ook een stukje groter, wat automatisch zorgt voor een zwaarder gewicht.
Het verschil in materiaal gebruik heeft hier vaak ook effect op.
Zo heb je bijvoorbeeld Keramiek. Keramiek is door de extreme hardheid een ideaal iets voor horloges. Naast het feit dat Keramiek een stevig goedje is, heeft het ook ene sierlijke en een elegante uitstraling.
Het probleemloze draagcomfort en hoge krasbestendigheid speelt hier ook een grote wol van. Daarnaast is keramiek iets waar eigenlijk bijna niemand allergisch voor is. Dit zorgt in het algemeen al vaak voor een hoop gezeik.
Keramiek is een van de oudste natuurlijke grondstoffen en tegelijkertijd één van de meest modernste. Het blijft een elegante en tijdloze uitstraling hebben, waardoor het eigenlijk altijd kan en overal bij past.
De levensduur van keramiek is ook uitstekend het gaat jaren mee, zonder ook maar iets achteruit te gaan. Wel zorgt keramiek voor een extra beetje gewicht aan je horloge.
Als volgende materiaal hebben we edelstaal. Edelstaal is roestvrij, het is dus bestendig voor vocht, zeewater en transparantie.
Vooral mensen die hun horloge voor het dagelijkse leven gebruiken is dit cruciaal.
Edelstaal is ook bijna volledig anti-allergisch, een huidreactie op dit materiaal is heel zeldzaam. De hardheid en de levensduur van edelstaal is ook perfect voor het gebruik van een horloge.
PVD coating, is eigenlijk hetzelfde als edelstaal. Het is namelijk een dik laagje edelstaal, wat gegoten over een horloge kan worden. PVD is een alternatief voor goud plaatwerk. Niet iedereen kan het zich veroorloven om een goud plaatwerk te laten maken, daarom is dit de perfecte tussen weg. PVD is een methode waarbij metaal, meestal dus edelstaal, overdekt wordt met gekleurd titanium. De voordelen hieraan zijn:
– Dunne maar harde laag
– Duurzaam
– Milieuvriendelijk productieproces
– Bestand tegen corrosie
– Beschermt tegen allergieën
Als laatste hebben we titanium. Titanium is drie keer zo sterk als staal, maar wel bijna de helft lichter. Om je horloge dus niet te zwaar te maken is dit ideaal. Titanium wordt vaak gebruikt bij dameshorloges, dit omdat het dus licht is.
Photo by Laura Chouette on Unsplash
Titanium heeft van zichzelf een grijze kleur en is niet te vinden in een zuivere vorm. Vaak wordt titanium gewonnen uit erts, uit gebieden zoals Noord-Amerika, Rusland, China en Afrika. De kwaliteit daarentegen is uitstekend.
Het is net zo hard als staal, wel is het lastig te bewerken door de hardheid van het product. De voordelen van titanium zijn wel goed, namelijk:
– Licht, dus makkelijk draagbaar
– Hypo-allergeen, 99% kans op geen uitslag
– Is bestand tegen zout, water, zweet en zuren
– Hoog smeltpunt
-
Soorten Horlogeglas
Naast de verschillende materialen van het horloge zelf, heb je ook nog verschillen in het glaswerk. Het glaswerk in je horloge speelt best wel een grote rol, zo wil je niet dat het makkelijk vies wordt of snel breekt.
Toch wil je ook niet dat je een soort vergrootglas hebt om je pols. Gelukkig zijn er genoeg opties en is ervoor iedereen wat wils.
Saffier glas, is een hard materiaal en volledig bestand tegen krassen. Saffier glas is het meest helderste, duurzaamste en sterkte horlogeglas wat er is. Het is ruim tien keer harder dan ‘normaal’ glas. Saffier glas wordt zowel in mannen als vrouwen horloges vaak gebruikt.
Kristal glas, is daarentegen minder sterk en hard. Het is harder en sterker dan normaal mineraal glas, maar is niet zo goed bestand tegen krassen als Saffierglas. Het is ruim drie keer zo hard als mineraal glas.
Mineraal glas, is dus ten opzichte van saffier glas en kristal glas niet heel sterk. Dat betekend echter niet dat het makkelijk breekt.
Het is alsnog sterker dan het kunststof glas of het ‘normale’ glas. Wel kan je horloge een extra laagje versterking krijgen, dit maakt het iets meer bestand tegen krassen, wel maakt het je horloge groter en zwaarder.
Vaak wordt dit niet gedaan, zowel bij vrouwenhorloges als bij mannenhorloges niet.
Gewoon glas en kunststof glas. Gewoon glas wordt vaak gebruikt in goedkope horloges. Zo is het goedkoop en makkelijk verkrijgbaar.
Wel beschadigd het heel snel. Bij een batterij wissel, of bij een klein stootje tegen de muur kan het al kapot zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je binnen de kortste keren weer een nieuwe kan kopen.
De vraag is dan nog maar of je dan ook daadwerkelijk goedkoper uit bent. Kunststof glas in eigenlijk hetzelfde, alleen dan niet eens echt glas. Zo komen er snel krassen op en is het snel vies.
Bij duurdere merken en horloges van kwaliteit kom je eigenlijk nooit één van deze twee tegen. Het maak dus niet uit of je opzoek gaat naar een mannen of vrouwen horloge, deze materialen zijn niet vaak te vinden.
-
Andere kleuren
Zoals al eerder vernoemd, is een vrouwen horloge vaak iets wat opvallender, en er zitten meer toeters en bellen aan.
Dat geldt eigenlijk ook voor de kleur. Mannen horloges zijn vaak simpel zilver of goud.
Vrouwenhorloges hebben meer kleuren, zo heb je als extra kleuren bijvoorbeeld:Rose-gold, Zilver-goud, maar ook felle kleuren en dan praten we nu alleen nog maar over de kleur van het klokwerk.
Ook het bandje van iedere horloge is vervangbaar, bij vrouwen zie je dus vaak meerdere kleuren.
Af en toe hebben vrouwen ook meerdere kleuren voor hetzelfde horloge. Zo kunnen ze om de dag de kleur verwisselen, het ligt dan aan de outfit welke kleur het wordt.
Bij mannen is dat toch vaak wat anders.
Meestal wordt er bij de aankoop van het horloge een beslissing gemaakt: goud of zilver.
Nadat die beslissing eenmaal is gemaakt, wijken ze er ook niet meer van af. Geen meerdere bandjes, en geen gekke kleuren. Ze houden het strak en minimalistisch.
-
Breedte van de horlogeband
De horlogeband zorgt ervoor dat je horloge goed zit. Op een stevige maar comfortabele manier. Het is dus dan ook van belang dat je tijdens het aanschaffen van je horloge rekening houd met de activiteiten die je gaat doen.
Kan je je pols nog goed draaien? Soms tijdens het sporten of tijdens een intensieve baan kan het zo zijn dat je polsen opzwellen of uitzetten.
Als je een horloge daarbij nog om hebt, heb je wel genoeg ruimte nodig. De maat is dus zeker belangrijk, dit licht echter gewoon aan de breedte van je pols. Vrouwen hebben vaak een iets smallere pols dan mannen.
Ook de breedte van de band zelf kan je kiezen. Wel moet je rekening houden met het feit dat je klokwerk hierop afgestemd moet zijn.
De pinnetjes die voor de verbinding zorgen zijn namelijk niet aan te passen. Met de dunne polsen van vrouwen, kiezen vrouwen ook vaak voor een iets wat smallere band.
Mannen gaan vaak voor het stoerdere en het wat robustere, maar dat is echter een verschil is smaak. Dus heel veel maakt dat ook niet uit.
Op het gewicht na zit er namelijk weinig verschil in horloges voor mannen en vrouwen.
Het gaat negen van de tien keer om de smaak die iemand heeft, en om wat past bij hun persoonlijkheid.