Solliciteren doe je zo: do’s en don’ts
Solliciteren, er zijn maar weinig mensen die het écht leuk vinden. Het wordt gezien als een lastige en bovenal spannende bezigheid. Dit is natuurlijk begrijpelijk, maar gelukkig zijn er een aantal handige sollicitatietips die je goed kunnen helpen bij het solliciteren en het sollicitatiegesprek, zodat jij straks een goede indruk achterlaat bij je potentiële werkgever. Hieronder vind je een aantal van deze sollicitatietips en ook zal benoemd worden wat je vooral niet moet doen.
Waarom geef ik je deze sollicitatietips? Zelf heb ik tijdens mijn loopbaan al verschillende werknemers, freelancers en stagiairs aangenomen en ik vertel je graag waar je als HR-personeel of manager op let. Ik volgde ook een opleiding HR, dus die info verweef ik graag mee in dit artikel!
Solliciteren begint al vóór het eerste gesprek
Het sollicitatiegesprek wordt vaak gezien als het middelpunt van een sollicitatieprocedure. Het is echter belangrijk om niet te vergeten dat werkgevers je cv en motivatiebrief alvorens een gesprek al goed zullen doornemen. Het bepaalt hoe zij tegen je aan kijken voordat het gesprek überhaupt is begonnen. Het is dus zaak om tijd te steken in je cv en motivatiebrief.
Het belangrijkst is om te bepalen welke informatie al dan niet relevant is om te vermelden op je cv en motivatiebrief. Probeer deze documenten doelgericht op te stellen. Zaken die onbelangrijk zijn voor de betreffende sollicitatieprocedure kun je beter weglaten, deze leiden immers af. Het is dus belangrijk om je cv en motivatiebrief overzichtelijk te houden.
Met betrekking tot cv en motivatiebrief is er nog een belangrijke tip: val op!. Werkgevers krijgen vaak talloze cv’s en motivatiebrieven binnen. Wanneer die van jouw opvallen, zal je onthouden worden. Ga echter niet te ver. Een regenboog-cv is dus niet nodig, maar het is wel aan te raden om geen gebruik te maken van de standaard sjablonen die iedereen al gebruikt.
Neem ook uitgebreid de tijd om het bedrijf waar je gaat solliciteren, te bestuderen. Heel vaak krijg je namelijk tijdens je sollicitatiegesprek wel een vraag die te maken heeft met de geschiedenis van het bedrijf.
Tips voor een perfect sollicitatiegesprek
Nu je de eerste fase van je sollicitatie achter de rug hebt, en je hopelijk bent uitgenodigd voor een gesprek, is het van belang dat je jezelf van je beste kant laat zien in een sollicitatiegesprek. Hieronder staan een aantal dingen die je zeker wél moet doen bij een sollicitatiegesprek.
- Communiceer duidelijk. Dit is één van de belangrijkste sollicitatie tips. Duidelijke communicatie is namelijk de sleutel tot een succesvol gesprek. Een sollicitatie gaat om hoe je overkomt, verbale communicatie maakt daarbij een groot verschil. Duidelijke communicatie wil zeggen: praat rustig en beheerst en neem tijd voor het beantwoorden van de gestelde vragen. Het is dus zaak om niet op overhaaste wijze te reageren op de vragen die je worden gesteld.
- Ben je bewust van je lichaamstaal. Bij een sollicitatie is het van belang om een open lichaamshouding te hanteren. Dit betekent: niet je armen over elkaar slaan of gaan zitten met gekruiste benen. Probeer een actieve en geïnteresseerde lichaamshouding aan te nemen.
- Bereid je voor. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is wel belangrijk om je niet te goed voor te bereiden. Een te goede voorbereiding zorgt namelijk voor een statische indruk.
- Wees beleefd vanaf het begin. Al vanaf het moment dat je het gebouw inloopt is het verstandig om een leuke, sociale en bovenal beleefde indruk achter te laten. Begroet dus niet alleen je gesprekspartners, maar ook bijvoorbeeld mensen die je op de gang tegenkomt of een receptioniste.
- Toon enthousiasme. Je toekomstige werkgever zal het belangrijk vinden dat je met plezier naar je werk gaat. Een enthousiaste en gemotiveerde werknemer biedt vaak meer waarde dan een lompe niet-enthousiaste werknemer die wel een mooi cv heeft. Het meedragen van een enthousiaste houding is misschien wel één van de belangrijkste sollicitatie tips.
- Toon interesse. Een werkgever of een recruiter heeft geen zin in een monoloog of in korte antwoorden van jouw zijde. Toon interesse door vragen te stellen en geïnteresseerd te zijn in het bedrijf en de werkzaamheden. Vaak zullen werkgevers opzettelijk bepaalde dingen niet zeggen in de hoop dat jij er naar vraagt.
- Zorg voor een gepaste outfit. Het is belangrijk om je te kleden naar de dresscode van het bedrijf waar je solliciteert. Wanneer je underdressed bent zorgt dit voor een onprofessionele uitstraling. Daarnaast geeft het blijk van een matige voorbereiding. Weet je niet wat je aan moet? Aarzel niet om het simpelweg te vragen, dit is heel normaal en het laat zien dat je je aan het voorbereiden bent.
Doe deze dingen vooral niet bij een sollicitatiegesprek
- Wees niet arrogant. Een beetje etaleren met je skills mag natuurlijk altijd, dat is immers voor een deel ook de bedoeling van een sollicitatie. Vergeet echter niet dat veel al op je (ingediende) cv en motivatiebrief vermeld zal zijn. Het is dus overbodig om eindeloos te praten over je skills. Vermeld waar nodig naar je cv en bied daarbij aanvullende uitleg.
- Doe je niet voor als een ander. Het is belangrijk om gewoon jezelf te blijven bij een sollicitatie. Transformeer niet in een ideale werknemer, maar laat juist zien dat je een mens bent met interesses en hobby’s. Probeer niet te veel na te denken over wat je werkgever graag wil horen, dit soort sociaal wenselijke antwoorden zijn vaak te doorzichtig en het komt wat onprofessioneel over.
- Kom niet te laat! Te laat komen is een klassieke afknapper. Natuurlijk kan er onderweg altijd wat gebeuren, maar hierom is het van belang om op tijd te vetrekken. Zorg dat je ongeveer vijf tot tien minuten te vroeg arriveert. Kom je bij je sollicitatie al te laat, dan zal de werkgever zich afvragen of je op werkdagen wél op tijd kan komen.
- Laat je levensverhaal achterwege. Sociaal en enthousiast zijn mag best, maar overdrijf niet met eindeloze verhalen over zaken die maar amper relevant zijn voor het gesprek en de functie. Probeer gericht antwoord te geven op de vragen die worden gesteld.
- Begin niet te vroeg over het salaris. Vroeg of laat zal een onderhandeling over het salaris voorkomen. Probeer hier echter niet te snel over te beginnen. Door bijvoorbeeld al in het eerste gesprek te beginnen over je salaris, zal je potentiële werkgever de indruk krijgen dat het werk je amper interesseert en je puur bent gefocust op het geld.
Nog meer info:
- de perfecte sollicitatiebrief schrijven
- Welke outfit draag je naar een sollicitatie?
- Sollicitatiekapsels