Waarom hebben rechtsbijstandverzekeringen een wachttijd?
Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan ben je verzekerd voor juridische hulp als je verzeild raakt in een conflict. Erg prettig, want het inschakelen van bijvoorbeeld een advocaat kost je behoorlijk veel geld. Veel mensen denken dat juridische hulp standaard vergoed wordt als zij een rechtsbijstandverzekering hebben, maar dit is helaas niet het geval. Als jij je pas net verzekerd hebt voor rechtsbijstand, kun je namelijk te maken krijgen met wachttijd. In deze tekst leggen wij je uit wat wachttijd precies is en waarom rechtsbijstandverzekeringen een wachttijd hebben.
Wat is wachttijd precies?
Als je nog niet eerder een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, weet je misschien niet wat jij je voor moet stellen bij de term ‘wachttijd’. Daarom leggen we hier eerst kort uit wat dit precies is. Wie een rechtsbijstandverzekering met wachttijd afsluit, heeft in de eerste periode na het afsluiten nog geen recht op juridische hulp. De duur van deze periode kan per verzekeraar verschillen, maar is meestal een paar maanden. Raak je in deze periode verzeild in een conflict en heb je juridische hulp nodig? Dan draai je zelf op voor de kosten die dit met zich meebrengt. Als de wachttijd eenmaal verstreken is, wordt juridische hulp meestal wel vergoed door je verzekeraar.
Redenen waarom verzekeraars met een wachttijd werken
Nu je weet wat wachttijd is, ben je misschien ook benieuwd waarom verzekeraars hiermee werken. Hier zijn een aantal redenen voor. Eén van de belangrijkste redenen is dat verzekeraars de kans op misbruik van een rechtsbijstandverzekering verkleinen door met een wachttijd te werken. Als er geen wachttijd zou gelden, kan er namelijk misbruik van gemaakt worden. Mensen kunnen dan namelijk pas een rechtsbijstandverzekering afsluiten zodra ze verzeild zijn geraakt in een conflict. Vervolgens kunnen ze direct aanspraak maken op de dekking en dat zou niet eerlijk zijn. Daarbij komt dat een verzekeraar op kosten gejaagd wordt als dit zou gebeuren.
De tweede reden waarom rechtsbijstandverzekeringen een wachttijd hebben, is van financiële aard. Doordat de dekking niet direct ingaat na het afsluiten van de verzekering, gunt een verzekeraar zich de tijd om de risico’s en kosten van nieuwe verzekerden in te schatten voordat juridische hulp verleend wordt. Verzekeraars lopen zo minder financiële risico’s dan wanneer de dekking direct na het afsluiten van de verzekering in zou gaan. Tot slot geldt er een wachttijd omdat een rechtsbijstandverzekering uitsluitend bedoeld is voor toekomstige problemen. Verzekeraars voorkomen zo dat mensen een rechtsbijstandverzekering afsluiten voor een bestaand conflict.
Rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd
Door de bovenstaande tekst denk je misschien dat een rechtsbijstandverzekering altijd een wachttijd heeft, maar dat is niet het geval. In sommige situaties geldt namelijk een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd. De kosten voor juridische hulp worden in dat geval direct vergoed door je verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is. Ook voor een geschil in het verkeer en letselschade geldt geen wachttijd.
Heb je momenteel al een rechtsbijstandverzekering, maar ben je hier niet tevreden over? Dan kun je een nieuwe afsluiten. Als deze verzekering aansluit op je eerdere rechtsbijstandverzekering, geldt er eveneens geen wachttijd. Vereiste hiervoor is wel dat het geschil ook verzekerd zou zijn op de oude rechtsbijstandverzekering. Is dit niet het geval? Dan ben je in de eerste periode na het afsluiten van de verzekering niet verzekerd voor juridische hulp.