Wij hebben muizen in huis.. spitsmuizen. Hoewel die muizen er op zich wel schattig uitzien – het lijken wel kleine molletjes – veroorzaken ze in ons huis heel erg veel overlast.
Ons huis is, zoals de meeste lezers ondertussen al wel weten, gebouwd met houtskeletbouw. De muren en plafonds zijn onder meer met Gyproc afgewerkt.
Tijdens de werken die enkele jaren geduurd hebben, zijn er muizen in de muren en plafonds geraakt. In het begin vonden we het nog niet zo heel erg, maar nu, al enkele jaren later, hebben we het helemaal gehad met die muizen.
Je hoort ze door de Gyproc heel erg heen en weer lopen in de plafonds (gelukkig niet in onze slaapkamer), en de geur die ze verspreiden is ontzettend hinderlijk.
Laat staan het idee dat we nu al dik anderhalf jaar nest na nest muizen hebben die uitwerpselen achterlaten in de isolatie, waarschijnlijk ook doodgaan in de muren en plafonds,… bah. Het werd dringend tijd voor muizen bestrijden.
(foto: Glen Hooper on Unsplash)
Spitsmuizen bestrijden
Na wat onderzoek – we hebben voornamelijk last van een ontzettend indringende geur in huis, we moeten de ramen veel te vaak openzetten dan aangenaam is – werd al snel duidelijk dat we last hebben van spitsmuizen.
Toen ik nog op mijn appartementje in Lier woonde, had ik door de grote werf achter ons gebouw, ook regelmatig last van muizen in de bergruimte. Die klommen via de muur (yup, muizen zijn echt goede klimmers) via een verluchtingsrooster naar binnen om te smullen van mijn pasta en co.
Gelukkig kwam ik daar snel achter, en kreek ik van mijn vader enkele muisvriendelijke valletjes. Ik liet ze liever niet door Maya vangen – hoewel ze echt een muizenvanger is – omdat ik liever geen bloed en halve muisjes opruim 😉 Van die muisvriendelijke valletjes ben ik nog steeds fan: ik wandelde dan (ja, echt) met het valletje met muis een kilometer verder en zette het beestje dan weer uit in de natuur. Je moet ver genoeg wandelen, anders staan ze weer doodleuk voor je deur.
Nu, last hebben van spitsmuizen is héél wat anders: spitsmuizen laten zich minder gemakkelijk vangen en eten ook niet hetzelfde als een veldmuis, bijvoorbeeld. We hebben al vallen geprobeerd met salami, dode kevertjes, pindakaas, chocola, kaas,… you name it. Hele buffetten zijn hier al gepasseerd, zeg maar 😉 Maar: het mocht amper baten. We krijgen ze amper te pakken. Behalve in de vergeten val voor meerdere muizen in het tuinhuis: daar zat blijkbaar een dood muisje in en ze zijn en masse op die geur afgekomen. Alweer: bah.
Komt nog bij dat spitsmuizen beschermd zijn en je ze dus niet mag doden. Nuja, dat is sowieso ons plan ook niet – we hebben niet voor niets muisvriendelijke vallen staan – maar het is wel duidelijk geworden dat we hulp nodig hebben van specialisten. Er komt binnenkort een bestrijder kijken om ons te helpen eerst de oorzaak van de muizenplaag in huis aan te pakken en hopelijk te helpen om alle ingangswegen voor de muizen voor eens en altijd dicht te maken.
Zo zie je maar: wij hadden die stap echt veel eerder moeten zetten om gespecialiseerde hulp in te schakelen: wist je trouwens dat ongedierte ook ziektes kan overdragen? Zo is het eigenlijk standaard met ongedierte: ga niet eerst zelf enkele maanden lopen klooien in de hoop het zelf opgelost te krijgen, je woning krijgt er de schade van, en als je pech hebt, je gezondheid ook.
Ook ander ongedierte laat je beter bestrijden door experten en professionals, zoals bedwantsen bestrijden. Je kan beter één keer wat meer geld uitgeven en er zeker van zijn dat de bestrijding goed gebeurd is, dan dat je iedere keer opnieuw geld moet uitgeven aan huismiddeltjes: wij hebben onze les wel geleerd!