Als je van plan bent je keuken te verbouwen, zijn er enkele belangrijke vragen die je moet stellen voordat je aan de slag gaat. Dit artikel zal het proces van het verbouwen van een keuken in detail uitleggen en tips geven over hoe je het desgewenst zelf kunt doen.
Of je nu graag de nieuwste keukentrends 2023 in je keuken wil, of de keuken een kleine make-over krijgt, een setje vragen die je jezelf moet stellen, is altijd handig!
Er zijn echt heel veel verschillende stappen die je moet nemen als je graag (zelf) je keuken wil gaan verbouwen. Wij hebben ook zelf onze keuken verbouwd en ik heb op den duur voor onszelf een vragenlijst gemaakt zodat we zeker niets zouden vergeten tijdens de verbouwingen.
Want je weet zelf ook dat een verbouwing écht veel werk is: zeker als je ook zelf veel werk verricht in de verbouwingen, maar ook het opvolgen van alle aannemers en werklieden, het materiaal,…
Keuken verbouwen: welke vragen stellen?
Welke veranderingen wil je?
Wil je de ruimte meer openstellen door muren te verwijderen, een eiland toe te voegen of een ontbijthoek te creëren? Maak een lijst van alle veranderingen die je graag wilt doorvoeren in je keukenrenovatie en geef ze vervolgens prioriteit.
Keukenrenovatie of keukenverbouwing?
Wil je de keuken volledig gaan verbouwen of is een renovatie ook goed? Een keukenrenovatie is goedkoper, maar soms zie je wel dat het een renovatie geweest is. Bij een nieuwe keuken, kan je vaak veel grondigere veranderingen doorvoeren.
Welke keukenstijl wil je?
Ten eerste, beslissen wat voor soort nieuwe look die je wilt voor uw keuken.
Geen idee welke keukenstijlen er zijn? Enkele van de meest belangrijke stijlen die we erg vaak zien en die in 2023 erg populair zijn, zijn de Scandinavische keukenstijl, moderne keukenstijl, industriële keukenstijl, landelijke keukenstijl,…
Maak een budget
Maak vervolgens een budget voor uw verbouwing. Het verbouwen van een keuken kan snel duur worden, dus het is belangrijk om voor jezelf een budget vast te stellen.
Neem de kosten van materialen en arbeid op in je begroting. De arbeidskosten hangen af van hoeveel werk je zelf kunt doen en hoeveel je moet inhuren. Onderzoek de prijzen grondig om een nauwkeurig beeld te krijgen van de kosten. Vraag verschillende offertes op.
Welke keukenindeling wil je?
Er zijn enkele verschillende indelingen van keukens waar je uit kan kiezen: een L-vorm, een I-vorm, een parallelvorm, een U-vorm en een keukenindeling met een keukeneiland.
Sommige van deze keukenindelingen zijn handiger tijdens het koken of zijn ergonomischer: kies dus zeker niet alleen wat erg mooi past in je huis, maar ook wat handig is tijdens het koken.
Wil je een keukeneiland?
Wij hebben een keukeneiland in onze keuken, en ik zou eerlijk gezegd niet meer zonder kunnen. Het is een grote beslissing of je een keukeneiland in de keuken wil of niet.
Het is zeker een meerwaarde als je er de plaats voor hebt. Wij kozen namelijk voor een keuken zonder bovenkastjes, waardoor we alle extra opbergruimte van het keukeneiland heel goed konden gebruiken. Plus, het is een grote extra oppervlakte om je eten klaar te maken!
Welke afmetingen moet je keuken hebben?
Natuurlijk moet je hier rekening mee houden: hoe groot mag je keuken zijn? Ik raad je aan om alles met schilderstape op de vloer en muren eens af te plakken, zo ga je écht zien wat de dimensies van je nieuwe keuken zullen zijn en kan je ineens zien of alles wel ergonomisch genoeg is.
Keuken op maat of niet?
Een grote vraag is of je zal kiezen voor maatwerk in de keuken of kiest voor een kant-en-klare keuken.
Hoewel een keuken op maat prachtig is, is het wel een flinke hap uit je budget. Daarom wordt er vaker gekozen voor een meer standaard maat keuken.
Ga je zelf verbouwen of heb je aannemers nodig?
Ook erg belangrijk: ga je zelf veel verbouwen of laat je alles door aannemers doen? Wij kozen er zelf voor om veel zelf te doen, maar de écht cruciale onderdelen (het leggen van de elektriciteit, sanitair,…) hebben we natuurlijk wel door professionals laten doen. Daar neem je liever geen risico!
Maar het leggen van de vloer (wij kozen voor een laminaatvloer) en het installeren van de keuken en afzuiging zelf, deden we met ons tweetjes. Dat ging overigens prima! Het is maar net waar je budget aan wil uitgeven.
Welke materialen wil je gebruiken?
Welke materialen wil je voor het keukenblad, de keukenkastjes en de gootsteen? Een keukenblad vervangen is een goeie manier om snel een andere look in de keuken te krijgen.
Kijk ook zeker naar het onderhoud van de gekozen materialen. Zo kozen wij voor een volhouten werkblad in onze keuken en hebben daar best wel spijt van qua onderhoud. Zodra er ook maar een drupje water op komt, moeten we het hout weer behandelen met olie (anders krijg je watervlekken).
Nieuwe vloer nodig?
Ga je ineens voor een grote verbouwing en vervang je gelijk de vloer? Een ideaal moment voor als je graag vloerverwarming zou willen! Het is maar hoe ver je wil gaan in de renovatie en verbouwingen, natuurlijk.
Kijk ook zeker welke vloer je mooi vindt passen bij de huidige woonstijl en bij de komende keukenstijl. Ga je de vloer zelf leggen of haal je daar een specialist voor in huis?
Welke tegels en backsplash heb je nodig?
Ga je ook de keuken opnieuw tegelen? Of kiezen jullie voor een andere soort backsplash zoals glas? Wordt er door jullie zelf getegeld of geef je die taak uit handen?
Moet ook de verlichting vervangen worden?
Ook erg belangrijk: zal je de huidige verlichting behouden of kijk je ineens voor een nieuw lichtplan in de keuken en bijhorende nieuwe lampen?
Blijf je er wonen of ga je verkopen?
Tot slot misschien wel de belangrijkste vraag: gaan jullie verbouwen voor jullie zelf of is het om het huis te kunnen verkopen?
In het tweede geval zal je minder kosten willen maken en wordt er vaker gekozen voor neutralere opties die gemakkelijk zullen verkopen. Als het voor jezelf is en om jullie ‘forever home’ nog leuker te maken, liggen de kaarten weer heel anders.
Hopelijk hielp deze lijst je wat met handige vragen om te stellen voor je keukenverbouwing!