Als plantenliefhebber weet je dat het verzorgen van kamerplanten in de winter anders is dan in de zomer. In de winter worden de dagen korter en is er minder natuurlijk licht, waardoor planten minder snel groeien en minder energie produceren. Daarom is het belangrijk om je planten in de winter anders te verzorgen om te voorkomen dat ze niet goed groeien of zelfs doodgaan. Daarnaast hebben we de verwarming vaak aan, wat ook gelijk weer zorgt voor een heel ander – droger – klimaat binnenshuis.
Photo by Prudence Earl on Unsplash
Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het verzorgen van kamerplanten in de winter is om ze weg te houden van tochtige ramen en verwarmingsbronnen. De meeste kamerplanten houden niet van grote temperatuurverschillen en kunnen beschadigd raken door tocht of te veel warmte. Het is dus verstandig om je planten niet direct naast het raam te zetten in de winter en ze op een plek te plaatsen waar de temperatuur stabiel blijft.
Dus: tijd om je planten weer even te checken en na te gaan of ze wel goed staan op hun plekje deze winter.
Belang van de juiste lichtinval
Bij het verzorgen van kamerplanten in de winter is de juiste lichtinval van groot belang. Planten hebben licht nodig om te groeien en te bloeien. In de winter is er minder natuurlijk licht, waardoor het belangrijk is om de juiste positie voor je planten te kiezen en eventueel kunstmatige verlichting te gebruiken. Planten voor in huis zijn erg gevoelig aan de juiste lichtinval, omdat ze helemaal afhankelijk zijn van hun plaats in huis. Volg altijd het advies op dat op het plantenkaartje geprint staat!
Positie van de plant
De positie van de plant in de kamer is van groot belang voor de hoeveelheid licht die hij ontvangt. Plaats je planten bij voorkeur in de buurt van een raam op het zuiden of westen, waar ze het meeste natuurlijke licht ontvangen. Let er wel op dat de planten niet rechtstreeks in de zon staan, dit kan leiden tot verbranding van de bladeren.
Als je geen ramen op het zuiden of westen hebt, kun je kunstmatige verlichting gebruiken om je planten van voldoende licht te voorzien. Er zijn speciale plantenlampen verkrijgbaar die het natuurlijke daglicht nabootsen en zo de groei van je planten stimuleren.
Gebruik van kunstlicht
Als je kunstlicht gebruikt, is het belangrijk om de juiste lichtintensiteit en -duur te kiezen. De meeste planten hebben minimaal 12 uur licht per dag nodig om goed te kunnen groeien. Zorg er ook voor dat de lamp niet te dicht op de plant staat, dit kan de bladeren beschadigen.
Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor de juiste kleurtemperatuur van de lamp. Voor de groei van planten is vooral blauw licht belangrijk, terwijl rood licht belangrijk is voor de bloei. Kies dus een lamp met de juiste kleurtemperatuur voor de fase waarin je plant zich bevindt.
Door rekening te houden met de juiste lichtinval en eventueel kunstmatige verlichting te gebruiken, kun je je kamerplanten ook in de winter gezond en mooi houden.
Watergift en vochtigheid aanpassen
In de winterperiode hebben kamerplanten minder water nodig dan in de zomer. Het is belangrijk om te weten dat te veel water geven de grootste oorzaak van plantensterfte is. Daarom is het belangrijk om de watergift aan te passen aan de winterse omstandigheden.
Water geven in de winter
Je kunt het beste minder vaak water geven, maar wel meer per keer. Het is belangrijk om te controleren of de grond nog vochtig is voordat je water geeft. Als de grond nog vochtig is, hoef je geen water te geven. In de winter is het beter om één keer per week water te geven, mits de grond droog is.
Luchtvochtigheid verhogen
In de winter is de lucht vaak droog door de verwarming die aan staat. Dit is niet goed voor je kamerplanten, omdat de meeste kamerplanten uit de tropen komen waar het lekker vochtig is. Om de luchtvochtigheid te verhogen kun je de volgende tips gebruiken:
- Plaats een luchtbevochtiger in de ruimte waar de kamerplanten staan.
- Besproei de bladeren van de kamerplanten regelmatig met water.
- Plaats een schaaltje met water bij de kamerplanten.
- Zet de kamerplanten bij elkaar, zodat ze elkaar vochtig houden.
Door de watergift en luchtvochtigheid aan te passen aan de winterse omstandigheden, kun je ervoor zorgen dat je kamerplanten de winter goed doorkomen.
Temperatuurbeheersing
In de winter is het belangrijk om de temperatuur van je huis op een constant niveau te houden. Kamerplanten hebben een gemiddelde temperatuur nodig tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om te voorkomen dat de temperatuur te veel schommelt, omdat dit kan leiden tot stress bij de planten.
Bescherming tegen kou
In de winter kan de temperatuur in huis dalen, vooral ‘s nachts. Het is belangrijk om je kamerplanten te beschermen tegen de kou. Zet je planten niet in de buurt van ramen of deuren waar koude lucht naar binnen kan komen. Als je enkelglas hebt, kan het helpen om je planten tijdelijk op een tafeltje weg van het raam te zetten. Dit voorkomt dat de planten worden blootgesteld aan tocht en temperatuurschommelingen.
Vermijden van warmteschokken
Verwarmingssystemen kunnen de lucht in huis droog maken, wat niet goed is voor kamerplanten. Het is belangrijk om de planten niet te dicht bij verwarmingsbronnen te plaatsen, zoals radiatoren of open haarden. Als je planten te dicht bij een warmtebron staan, kan dit leiden tot warmteschokken, wat kan leiden tot bladval en andere problemen.
Een goede manier om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden is door een luchtbevochtiger te gebruiken. Als je geen luchtbevochtiger hebt, kan je ook een bakje water bij de planten zetten of de bladeren van je planten regelmatig besproeien met water. Dit helpt om de luchtvochtigheid te verhogen en de planten gezond te houden tijdens de wintermaanden.
Hangplanten voor binnen hang je ook best niet boven een verwarmingselement! Je zorgt er dan namelijk voor dat de potgrond erg snel uitdroogt (en dat wil je natuurlijk niet), maar ook kan de plant beginnen verschrompelen. Een krokante plant, da’s een no go! Goed opletten met je hangplanten, dus!
Voeding en verzorging
Bemestingsbehoefte verminderen
In de winter hebben kamerplanten minder behoefte aan voedingsstoffen dan in de zomer. Doordat er minder daglicht is, groeien de planten minder en hebben ze minder energie nodig. Het is daarom belangrijk om de bemestingsbehoefte te verminderen. Geef je planten in de wintermaanden daarom minder voeding dan in de zomer.
Let op: geef je planten niet helemaal geen voeding meer. Sommige planten hebben ook in de wintermaanden nog steeds voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Lees daarom altijd de verpakking van de voeding die je gebruikt en houd je aan de aangegeven richtlijnen.
Snoeien en verpotten
In de wintermaanden groeien kamerplanten minder hard dan in de zomer. Daardoor is het ook minder vaak nodig om ze te snoeien of te verpotten. Toch kan het nog steeds nodig zijn om dit te doen, bijvoorbeeld als de plant te groot wordt voor zijn pot of als er dode bladeren of takken zijn.
Als je je planten wilt snoeien of verpotten, doe dit dan bij voorkeur aan het begin van de winterperiode. Zo hebben de planten genoeg tijd om te herstellen voordat het groeiseizoen in de lente weer begint.
Let op: niet alle planten kunnen tegen snoeien of verpotten in de winter. Lees daarom altijd de specifieke verzorgingsinstructies van je plant voordat je aan de slag gaat.