Ga je je huis verbouwen? Let dan goed op deze 3 punten
Als je al jarenlang in hetzelfde huis woont, kan het zijn dat jouw woning inmiddels behoorlijk verouderd is.
Dit is zeker denkbaar als je hier in de tussentijd weinig tot niets aan gedaan hebt. Je kunt er in dat geval voor kiezen om te verhuizen, maar als je op een fijne plek woont zie je dit vast niet zitten.
Daarom kies je er mogelijk voor om jouw woning te verbouwen. Heb je nog niet eerder een huis verbouwd? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk drie punten onder elkaar om op te letten bij het verbouwen van je huis.
Photo by Brett Jordan on Unsplash
1. Bepaal wat er allemaal moet gebeuren
Dit lijkt misschien een open deur, maar uit ervaring weten we dat veel mensen al beginnen voordat ze weten wat er allemaal moet gebeuren.
Verstandig is dit niet, want de kans is groot dat je voor verrassingen komt te staan als je deze aanpak hanteert.
Zet daarom eerst jouw wensen op papier. Op basis hiervan kun je vervolgens een plan opstellen. Heb je geen ervaring met verbouwen? Dan vind je het misschien lastig om te bepalen wat er allemaal moet gebeuren.
Een aannemer kan jou in dat geval helpen. Hij kan je namelijk veel werk uit handen nemen.
Veel mensen schakelen een aannemer in voor het verbouwen van hun woning. De voornaamste reden hiervoor is dat een aannemer de gehele verbouwing coördineert. Hij zorgt er onder meer voor dat iedereen op het juiste moment de juiste werkzaamheden uitvoert.
Hier houdt het niet bij op, want een aannemer maakt ook bouwtekeningen, koopt materialen in, vraagt de benodigde vergunningen aan en is het aanspreekpunt als je vragen hebt over de verbouwing.
Met behulp van een aannemer verloopt de verbouwing vast een stuk soepeler dan wanneer je zelf alles moet regelen.
2. Bereken hoeveel een verbouwing je kost
Een verbouwing kost altijd geld. De kosten zijn afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden, maar over het algemeen is een verbouwing niet goedkoop.
Om te voorkomen dat je achteraf voor verrassingen komt te staan, doe je er goed aan eerst te berekenen hoeveel een verbouwing je kost.
Neem je een aannemer in de arm? Dan kan hij je helpen om in te schatten hoeveel je ongeveer kwijt bent aan een verbouwing.
Check ook eerst de kredietwaardigheid van de aannemer! Er wordt zoveel gefraudeerd onder aannemers, dus dat is zeker iets om te controleren voor je een aannemer onder de arm neemt.
Wanneer je zelf een berekening gaat maken is het belangrijk dat je inzichtelijk hebt wat er allemaal gaat gebeuren. Om een goede prijsindicatie te kunnen maken, is het verstandig om offertes op te vragen.
3. Uitbesteden of zelf doen?
Tot slot raden wij je aan te letten op de manier waarop een verbouwing uitgevoerd wordt. Ben je vrij handig? Dan kun je de verbouwing grotendeels zelf doen.
Wanneer je twee linkerhanden hebt, is het niet verstandig om de klus volledig zelf uit te voeren. De kleine en makkelijke klusjes kun je weliswaar zelf uitvoeren, maar voor de grotere klussen kun je het beste een specialist inschakelen.
Moet het dak vervangen worden? Laat dit dan door een professionele dakdekker doen. Wanneer er iets met de elektra in jouw woning moet gebeuren, kun je dit het beste aan een elektricien overlaten.
Dit kost je weliswaar geld, maar de kans op problemen achteraf is minimaal.