De smaak van koffie
Een zeer bittere en bijna verbrande smaak betekent niet dat de koffie goed is. Juist het tegenovergestelde. Verschillende soorten koffie hebben verschillende smaken, en deze zou je moeten kunnen opmerken.
Zodra het kopje bij de neus komt, inhaleer je langzaam de geur en neem je het eerste slokje koffie. De eerste waargenomen sensatie is het typische gebrande aroma dat wordt gegeven door het brandproces. Klinkt dit niet buitengewoon heerlijk? Koffie proeven is een kunst, en doe je ook best voor je investeert in écht goede koffie. Daarom is het ook erg fijn als je een proefpakket kan kopen!
Gefilterde koffie of V60 versus espresso
Het proces van het maken van een espresso is erg snel en de smaak is ook sterk. Dat kan het moeilijk maken om te beslissen of je goede koffie drinkt. Om erachter te komen wat goede koffie voor jou betekent, zijn er betere alternatieven.
De tijd van malen
Op plekken waar je goede koffie kunt drinken, doen ze altijd de koffie malen vlak voordat ze het zetten. Op deze manier wordt de smaak zo min mogelijk aangetast. Een goed kopje koffie bevat dus recent gemalen koffie.
Speciale koffie
Slechts 10% van de koffiebonen ter wereld wordt geclassificeerd als speciale koffie. Dergelijke koffie is van de hoogste kwaliteit en heeft een score van minimaal 80 op 100. Er wordt veel meer aandacht en speciale zorg besteed aan koffiespecialiteiten dan de in massa geproduceerde koffie.
Speciale koffie bestaat voornamelijk uit Arabica-bonen, geteeld op geselecteerde hoogten en gebrand op een speciale manier, terwijl de in massa geproduceerde koffie voornamelijk Robusta is.
Kwaliteit koffiebonen
De kwaliteit van koffiebonen kan worden bepaald door de kleur. Ongebrande koffiebonen, ook wel groene koffiebonen genoemd, zijn enigszins bleek, geelachtig beige met een vleugje groen.
Ongebrande koffiebonen, met zwarte of donkerbruine vlekken, zijn hoogstwaarschijnlijk beschadigd en worden gezien als lage kwaliteit koffiebonen. Deze plekken kunnen duiden op schimmelgroei, die giftige stoffen zoals aflatoxine kan bevatten.
Het is dus belangrijk om te voorkomen dat koffiebonen worden beschadigd door schimmel en oxidatie. Het behouden van alle goede eigenschappen van de koffie resulteert in heerlijke kopjes koffie die voor ons zelfs gezondheidsvoordelen kunnen opleveren!