Met deze tips kies jij de juiste diamantzetting!
Bij het kiezen van het geschikte juweel wordt vaak de keus van de diamantzetting vergeten. Er zijn veel diverse diamantvormen en edelmetalen waar je uit moet kiezen. Ook in de diamantzettingen heb je ruime keuze.
In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de diamantzettingen. We leggen je uit wat een diamantzetting is en helpen je met het maken van de juiste keuze voor jouw sieraad. Kies je voor een halve kast, halo zetting, railzetting of toch voor de klauwzetting?
Lees ook: welke slijpwijze van diamanten past bij jou?
(Shutterstock)
Wat is een diamantzetting?
De manier waarop een diamant gezet wordt in de edelmetalen band van de ring of een andr=er sieraad heet de diamantzetting.
Er zijn diverse manieren waarop de juwelier de zetting kan maken, er zijn namelijk meerdere varianten.
Zo heb je de halo zetting, railzetting, halve kast, tension zetting en nog veel meer. Verderop in het artikel leggen we je per zetting uit wat deze inhoudt en wat de voor- en nadelen van de diamantzettingen zijn.
De een is namelijke veiliger en de ander laat je diamant nog feller schitteren. Elke zetting heeft zijn eigen kracht en zwakte.
De tension zetting zorgt bijvoorbeeld voor een unieke uitstraling, dit doordat de edelsteen lijkt te zweven. Hetzelfde geldt voor de kathedraal zetting.
De uitstraling van de diamant wordt mede met de zetting van de edelsteen bepaald. Daarnaast speelt ook de vorm van en soort van de diamant een grote rol.
Bovendien kan een diamantzetting bescherming aan het juweel geven en het nog meer doen laten stralen. Elke zetting heeft zijn voor- en nadelen, ook met betrekking tot het onderhoud van het juweel.
De ene zetting past beter bij een verlovingsring en de ander beter bij een eternity ring. Niet alleen voor ringen, maar ook voor andere sieraden is de diamantzetting van belang.
Bij ringen blijft de keuze niet beperkt tot ringen met één diamant, maar ook ringen met twee of drie edelstenen kunnen meegenomen worden bij de keuze van een diamantzetting.
Soorten diamantzettingen
Halo zetting
De halo zetting is bijzonder, omdat er als er zogenoemde zijdiamanten worden geplaatst rondom de centrale edelsteen.
Deze variant komt ontzettend vaak voor bij verlovingsringen. Waarom juist bij verlovingsringen?
Dan oogt de centrale edelsteen namelijk groter dan deze in werkelijkheid is. Daarnaats wordt de halo zetting ook regelmatig ingezet bij oorbellen. Ook hier lijkt dan de centrale diamant groter dan deze in werkelijkheid is.
Halve kast
Er bestaat een hele kastzetting, deze variant van diamantzetting leggen we in het volgende kopje uit. Naast de hele kastzetting heb je ook de halve kastzetting.
Deze variant houdt in dat er twee dunne randen om de linker- en rechterkant van het juweel worden geplaatst. Deze randen bestaan uit edelmetaal.
Dit geeft de diamant een bijzonder effect. Er kan daardoor meer licht door het juweel vallen, waardoor de diamant meer zal stralen.
Er is echter wel een nadeel met betrekking tot de onderhoud van het juweel. Met de halve kastzetting is de edelsteen kwetsbaarder aan viezigheid door externe factoren.
Kast- of bezelzetting
Met de kast- of bezelzetting wordt de diamant compleet omsloten door een smalle metalen band.
Dit maakt het een van de veiligste varianten in de wereld van diamantzettingen. Bovendien is het geschikt voor sieraden die je dagelijks aan hebt.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verlovings- of trouwring die je elke dag om je ringvinger hebt.
Niet alleen wordt het juweel uitstekend beschermd, het oogt tevens groter. Hoe komt het dat de diamant groter lijkt? Het edelmetaal dat om de diamant wordt gezet zorgt er namelijk voor dat de schittering extra wordt gereflecteerd.
Klauwzetting
De klauwzetting wordt ook wel de prongzetting of griffenzetting genoemd. Deze variant is het meest populair en wordt dus het vaakst gekozen.
De klauwzetting wordt niet alleen ingezet bij ringen, maar ook bij andere sieraden zoals oorbellen.
De prongzetting houdt in dat de edelsteen met drie tot tien griffen op de ringband gezet wordt. Het komt het vaakst voor dat er een klauwzetting van vier tot zes griffen wordt geplaatst.
Waarom is de klauwzetting zo ontzettend populair? Dit heeft een simpele reden. Het grote voordeel aan deze zetting is dat hij veel licht reflecteert doordat de diamant niet compleet omsloten is door edelmetaal.
Ook deze variant heeft een nadeel met betrekking tot de onderhoud van de ring. Het wordt sneller vies omdat de diamant niet volledig omringd is.
Met de klauwzetting is de edelsteen volledig zichtbaar en wordt hij op hetzelfde moment sterk op de plaats gehouden, het is dus wel een veilige optie.
Railzetting
De railzetting wordt ook wel de kanaalzetting genoemd. Deze variant zijn vergelijkbare zettingen waar veel kleine edelstenen naast elkaar worden geplaatst. De steentjes worden tussen de kanalen gezet, vandaar ook de naam rail- of kanaalzetting.
De zogenoemde kanalen bestaan uit metalen sporen. Dit zorgt voor een elegante, maar toch ook sobere uitstraling. Vooral mannen zijn groot fan van de minimalistische uitstraling van de railzetting.
De railzetting staat erg mooi bij elke soort diamant, dus ook bij zwarte, kleinere diamanten. Dit maakt het dé keuze op het gebied van verlovingsring voor haar of zijn trouwring. De oppervlakte is egaal.
Hierdoor is de railzetting goed te combineren met andere ontwerpen en zettingen en daarmee is het ook een veilige optie als diamantzetting.
Houd je van minimalistisch, dan is dit de zetting voor jou!
Tension zetting
De tension zetting wordt tevens de spanzetting genoemd. Het is de meeste originele vorm van diamantzetting, maar ook niet de makkelijkste!
De juwelier dient met een laser kleine groeven te creëren in de randen van het metaal om een tension zetting te maken.
Er wordt als het ware een zwevend effect gecreëerd doordat de edelsteen tussen de kleine groeven wordt gezet.
De diamant wordt op de plek gehouden door de druk die de ringband geeft. Dit is niet de makkelijkste zetting voor een diamant, het vraagt om vakmanschap en precisie van de juwelier.
De tension zetting heeft een groot voordeel. Dankzij deze variant kan de edelsteen namelijk langs alle kanten maximaal het licht opvangen en dus reflecteren. Daarentegen wordt het juweel minimaal beschermd en kan deze gemakkelijk kwijt raken.
Dit heeft als gevolg dat de tension zetting niet overal verkocht wordt. Door een klein stukje metaal onder de edelsteen te plaatsen, verminder je het risico dat de diamant kwijtraakt.
Als het metaal goed geplaatst wordt, is deze niet zichtbaar en verandert er dus niks aan het uiterlijk van de ring.
Kathedraal zetting
De kathedraal zetting doet zijn naam meer dan eer aan. De edelstenen worden namelijk met edelmetalen bogen op de juiste plaats gehouden.
Hierdoor lijkt het alsof het als een kathedraal boven de rest van het montuur uitsteken. Een bijzonder ontwerp. Doordat er hoogteverschil gecreëerd wordt, lijkt de edelsteen die centraal staat groter.
Dit samen maakt het een indrukwekkend geheel. Een nadeel van het hoogteverschil is dat de ring makkelijker in bijvoorbeeld haar, stof en kleding kan blijven vast haken.
Daardoor is deze diamantzetting minder geschikt voor ringen die je elke dag om je vinger hebt. Ook de onderhoud vergt bij deze variant iets meer tijd dan bij andere zettingen doordat het vuil gemakkelijk ertussen kan gaan zitten.
Franse pavé
De Franse pavé zetting wordt ook wel de kasteelzetting genoemd. De franse pavézetting is een elegantere en geraffineerdere variant op de gewone pavézetting.
Dit komt doordat de edelstelen in een V-vormige groeve zijn gezet door de juwelier. Op de griffen zitten kleine kraaltjes.
Anders dan bij de normale pavézetting wordt er meer licht doorgelaten. Hierdoor schittert het juweel nog meer dan bij de pavézetting.
Pavézetting
Pavé betekent in het Frans ‘geplaveid’. De kleine diamanten worden eerst naast elkaar gezet en daarna vastgemaakt met griffen die kleine parels lijken.
De kleine groeven worden direct uit het metaal uitgeboord met een frees. Hierdoor is zo min mogelijk edelmetaal te zien. Het oogt een beetje als straatstenen, daarom de naam pavézetting.
Voornamelijk traditionele koppels zijn groot fan van de pavézetting. Deze diamantzetting staat prachtig in combinatie met bijvoorbeeld princess cut diamant of een centrale briljant.
Bovendien is de pavézetting mooi te combineren met andere varianten in diamantzettingen.
Gedeelde klauwzetting
De gewone klauwzetting hebben we hierboven uitgelegd. De gedeelde klauwzetting is een variant op de klauwzetting.
Het verschil is dat er bij de gedeelde klauwzetting meerdere edelstenen worden vastgehouden met dezelfde griffen, die ook wel klauwen worden genoemd.
Bij deze variant wordt er meer licht door de diamanten gevangen, hierdoor schitteren ze nog feller dan bij de railzetting.
Echter zijn diamanten bij de gedeelde klauwzetting minder goed beschermd waardoor ze gevoelig zijn voor schade en viezigheid.
Bar zetting
Zoals je kan lezen zijn er ontzettend veel diamantzettingen. De bar zetting is weer een variant op een ander, eerder genoemde zetting namelijk de railzetting.
Hierbij worden de diamanten tussen twee evenwijdige muurtjes gezet. Ze zijn als het ware verzonken, waardoor alleen de bovenkant van de edelsteen te zien is.
Dit zorgt er voor dat het oppervlakte van de ring vlak wordt, wat het veiliger maakt. Deze variant is op allerlei soorten juwelen toe te passen, bijvoorbeeld bij een ring met drie edelstenen naar elkaar.
Wat is een grif?
In dit artikel wordt meerdere keren gesproken over griffen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?
Een grif is een inkeping in de ring. Deze wordt er ingekrast, gegraveerd, gesneden of gekerfd. Het is vaak een belangrijk onderdeel van de diamantzetting aangezien de diamant hier in wordt geplaatst, zoals bij de railzetting en de klauwzetting.
De meest veilige zettingen voor je diamant of edelsteen
De meest veilige zetting voor je diamant of edelsteen is de kast- of bezelzetting. Hierbij wordt de diamant compleet omsloten door een smalle, metalen band. Hierdoor wordt de diamant goed beschermd.
Daarnaast is de barzetting een veilige keuze. De diamanten worden tussen twee wandjes geplaatst waardoor ze verzonken raken.
Dit zorgt ervoor dat enkel de bovenkant van het juweel te zien is. Het oppervlakte van de ring wordt hierdoor vlak, wat het veiliger maakt.
Ten derde heb je de railzetting. De railzetting zorgt voor een minimalistische look en is erg veilig. De diamantensteentjes worden tussen kanalen gezet.
Ten slotte de meest populaire zetting: de klauwzetting. Het grote voordeel aan de klauwzetting is dat deze veel licht reflecteert.De edelsteen is volledig te zien, maar wordt tegelijkertijd ook stevig op de goede plek gehouden.
Door welke zetting schittert je diamant meer?
Sommige diamantzettingen laten je edelsteen nog meer schitteren dan deze al doet, wie wil dat nou niet?
Bij een groot gedeelte van de zettingen wordt ervoor gezorgd dat de diamant meer licht doorlaat, waardoor deze nóg meer gaat schitteren.
Een voorbeeld hiervan is de pavé zetting, echter schittert de diamant bij de Franse pavé zetting nog meer.
De gedeelde klauwzetting is een variant op de gewone klauwzetting. Met dezelfde griffen worden meer diamanten vastgehouden. Er wordt bij de gedeelde klauwzetting meer licht gevangen door de diamanten, waardoor deze nog feller schittert.
Bijzonder is de halo zetting. Hierbij worden er zijdiamanten geplaatst rondom de centrale edelsteen. Dit zorgt ervoor dat deze edelsteen groter oogt dan die daadwerkelijk is. Ook bij de halve kast zetting valt er meer licht binnen dan bij andere zettingen.
De zetting is bijzonder, maar maakt de edelsteen ook kwetsbaarder. We sluiten af met de tension zetting. Deze vergt veel techniek van de juwelier, maar dat wordt ook rijkelijk beloond. De juwelier maakt kleine groeven in de randen van het metaal. Hier wordt de edelsteen tussen gezet.
Deze zetting zorgt ervoor dat de diamant ontzettend veel licht kan vangen en dus ook kan reflecteren. Ook bij deze variant geldt dat het niet per se veilig is. Het kan veiliger gemaakt worden door een klein stukje metaal onder de diamant te zetten.
Hierdoor zal de edelsteen beter op zijn plek blijven zitten. Het stukje metaal doet niks af aan de schoonheid van de tension zetting, want deze is niet zichtbaar als het goed geplaatst is.
Lees ook: hoe kies je een verlovingsring uit?
Lees ook: Hoe kies je een trouwring uit?
Lees ook: diamanten verkopen
Lees ook: wat betekenen edelstenen?