Wat is het verschil tussen een airco, aircooler, ventilator en een warmtepomp? Welke van deze opties zijn het beste om voor te kiezen?
Ik geef je ook graag onze eigen ervaringen, zowel in een huurappartement als nu in ons eigen huis: wat is de beste keuze als je het graag wat frisser wil in huis en met welke budgetten moet je rekening houden? Zijn er ook nadelen aan deze opties?
Photo by Max Smith on Unsplash
Aircooler
Wat als je niet persé de temperatuur in huis naar beneden wil halen, maar vooral een frisser gevoel wil krijgen? Frisser dan met een ventilator die vaak de warme lucht blaast? Dan is een aircooler een goed idee voor bij jou in huis.
De koele luchtstroom is erg fijn voor in huis en zorgt voor verfrissing, maar je kan bijvoorbeeld geen lagere temperatuur instellen zoals bij een airco. Ook kan je hierbij geen duurzame oplossing hebben voor de hitte in huis: zodra je de aircooler weer uitzet, komt de hitte erg snel terug.
Een aircooler is veel goedkoper dan een airco, maar wel een stuk duurder dan een gewone ventilator.
- koele luchtstroom
- gemakkelijk te verzetten
- kan in zowel grote als kleine ruimtes gezet worden
- mobiel
- heeft geen darm nodig
- lawaai valt mee
- met een reservoir
- ideaal voor erg plaatselijke verkoeling
- goedkoper dan een airco, duurder dan een ventilator
- blaast koele lucht, die gekoeld wordt door koelelementen
Ventilator
Een ventilator is een handige tijdelijke oplossing, maar verandert ook niets aan de warmte in huis. Je moet er echt pal voorstaan of in de buurt zijn om een klein beetje frissere lucht te voelen, maar vaak werkt een ventilator alleen maar met de lucht die je in huis al hebt. Tijdens een hittegolf is dat dus ook alleen maar warme lucht.
Aan de andere kant is de ventilator zeker een goede oplossing als je graag een erg budgetvriendelijke oplossing zoekt om de warmte wat buiten te houden. Alleen de richting van de lucht verandert, de warmte en de temperatuur blijft wel gelijk, daar moet je zeker rekening mee houden.
Een ventilator maakt vast wel wat geluid, maar het energieverbruik is best laag. Je kan net zoals wij verschillende ventilatoren met elkaar combineren om in een fijne airflow in huis te zitten.
Als je snel last hebt van je sinussen of van oorpijn, is het gebruik van ventilators af te raden omdat je eigenlijk de hele tijd in de tocht zit.
Nog een groot voordeel van een ventilator: je kan ze erg gemakkelijk verplaatsen in huis, maar ze maken wel wat lawaai.
- Maakt wel wat lawaai
- budgetvriendelijk
- gebruikt niet heel veel stroom
- opletten als je snel verkouden wordt of last krijgt van je spieren
- koelt de ruimte niet af
- verplaatst alleen maar lucht (warme lucht)
Airconditioner of warmtepomp
Wil jij een airco kopen? Dan kan ik je verderhelpen met onze eigen ervaring! Wij lieten namelijk een jaar geleden onze airconditioning installeren (warmtepomp) en nu na dik een jaar, kan ik je zeker zeggen dat wij hier heel erg tevreden over zijn.
We combineren dit trouwens met zonnepanelen. Onze airco is eigenlijk een warmtepomp, wat wil zeggen dat we hem in de zomer kunnen gebruiken om de lucht te koelen, maar ook in de winter kan dienen als verwarming. Aangezien we hier in huis alles elektrisch moeten doen, leek ons dat een erg goed plan.
Enkele nadelen van airconditioners: je moet ze echt laten plaatsen door gespecialiseerde vakmannen. Dat kost wel wat, maar ook de airconditioners zelf zijn best wel een investering (om nog maar te zwijgen van de units en de omvormers die je nodig hebt). Vraag dus zeker bij verschillende vakmannen een prijsofferte op voor je ze laat installeren.
De lucht wordt wel écht gekoeld in huis dankzij een airconditioner, in tegenstelling tot bij een ventilator of een aircooler. Er moet een afzuiging naar buiten voorzien worden en de airco is altijd zichtbaar in huis. Zo hebben wij nu 3 kamers waar iedere dag de airco/warmtepomp te zien is.
Als je iets zoekt dat je alleen maar in de zomer kan neerzetten, is een mobiele airco misschien een beter idee voor jou.
- koelt de lucht echt af
- aantal graden is in te stellen
- duurder om te laten installeren
- moet aan de muur hangen
- de afvoer moet naar buiten kunnen
- kan je soms ook gebruiken om te verwarmen
Mobiele airco
Toen ik nog op mijn huurappartementje woonde, had ik op den duur een mobiele airco. Dat was erg nodig, want hoewel mijn appartement echt heel goed geïsoleerd was (de EPC was erg goed), geraakte de warmte eenmaal die binnen was, gewoon niet meer buiten.
City life, zeker? In ieder geval: ik had voor mezelf na een zoveelste zomer vol hittegolven een mobiele airco gekocht, maar had me toch wat vergist. Hij werkte pas na uuuuuren, omdat ik een te kleine mobiele airco had gekocht voor de oppervlakte waar ‘ie moest staan.
Een van de grootste nadelen: ze zijn best wel duur en werken niet zo heel goed. Zeker niet als je een échte airco gewend bent. Ook hebben ze een slang die je naar buiten moet zien te krijgen. Ik stopte de mijne dan maar tussen mijn kiepraam op het appartement en kocht er nog iets bij om tussen die kieren vast te maken, met ritsen. Zo kon ik iets gemakkelijker de slang naar buiten laten gaan, maar dan moest het raam wel altijd open blijven staan, wat ik natuurlijk niet zo fijn vond. En: zo kwam er iedere keer ook wel weer extra warme lucht binnen.
De mobiele airco die ik had, kostte toch een 300-tal euro (dat was nog voor de run op mobiele airco’s begon) en maakte best veel lawaai. Ik kon hem ‘s nachts bijvoorbeeld niet laten draaien of ik zou klachten gekregen hebben van de hele buurt.
- redelijk duur voor hoe efficiënt een mobiele airco maar kan zijn
- maakt veel geluid
- kan verplaatst worden, maar de ‘uitlaat’ moet naar buiten kunnen, wat je beperkt in de plaatsing
- Kan je gemakkelijk zelf installeren
- Je koopt best een handige raambevestiging erbij
- Hou rekening met de grootte van de te koelen ruimte (en kies niet voor een te zwakke machine voor een te grote ruimte zoals ik ;))