De afgelopen dagen is het al flink koud geweest, en we kunnen nu ook officieel zeggen dat de winter officieel begonnen is. Dat wil natuurlijk zeggen dat we een lekker warme winterjas nodig hebben!
Eigenlijk heb ik geen nieuwe winterjas nodig (hier moet ik even aan gaan denken als de sale weer begint, LOL), maar ik wil wel graag mijn ‘oudere’ winterjassen van de vorige jaren nog blijven gebruiken.
Photo by Jasmine Coro on Unsplash
Hoe zorg je er dan eigenlijk voor dat je je winterjas dan weer in tip-top shape uit de kleerkast kan halen? Of misschien berg je je andere seizoenskleren wel op op zolder of in de schuur in een afgesloten bak.
Ik geef je graag enkele tips mee die ik gebruik om mijn seizoenskleren op te bergen en hoe ik ervoor zorg dat mijn kleding zo lang mogelijk mee gaat!
Koop een kwaliteitsvolle jas
Eerst het allerbelangrijkste: als jouw jas niet gemaakt is van kwalitatieve stoffen, is het al een heel stuk moeilijker om je jas enkele jaren lang mooi te houden!
Daarom koop ik vaak jassen die ikzelf ook nog kan onderhouden en die niet persé naar een droogkuis moeten.
Er zijn veel verschillende goede merken winterjassen, maar een Parajumpers jas is een goede investering.
Welke stoffen zijn het meest geschikt?
- gladde, wollen stoffen
- parachutestof
Welke stoffen zijn minder geschikt?
Een type jas waarvan ik gemerkt heb dat ze er al na 1 seizoen heel erg slecht en shabby uitzien, zijn de teddy jassen met veel structuur, maar ook de erg pluizige jassen.
- ruwere wollen stoffen (die gaan heel erg pillen en zien er al snel shabby uit)
- teddystof
Verwijder vlekken zo snel mogelijk
Heb je per ongeluk geknoeid op je winterjas? Kijk dan goed naar de stof van je jas, en verwijder de vlek zo snel mogelijk.
Laat je jas regelmatig luchten
Net zoals je schoenen onderhoudt, doet het bij een jas ook heel veel deugd om ‘m eens in de vrieskou (maar wel alleen bij droog weer) goed te laten luchten.
Hang de jas buiten over een tuinstoel (weer: alles moet wel droog zijn) en laat de jas enkele uren doorluchten. Zeker als het vriest is dit top, door de vrieskou worden er bacteriën gedood (die misschien in je jas zitten omdat je in je jas zweet,…).
Berg de jas goed op
Zodra het winterseizoen er weer op zit, berg ik mijn jassen op. Kijk eens of je de jassen misschien eerst kan wassen en daarna goed kan laten drogen.
Het liefst van al stop je je winterjas zo fris mogelijk in de kast. Check ook altijd tussendoor of je geen motten in je kast hebt zitten: anders krijg je stinkende kleding én gaatjes in je mooie jassen, dat is natuurlijk heel erg zonde!
Hoe een winterjas wassen
Je kan niet iedere winterjas zomaar wassen. Daarom is het dus ook heel erg belangrijk om het etiket van je jas goed te lezen.
Daar vind je uit welke stof(fen) je winterjas gemaakt is, en vaak ook nog eens hoe je de jas moet wassen.